Texaschili på rulle
2018-10-29
Här kommer en riktigt härlig och smakrik chiligryta som med fördel serveras någon dag efter tillagningen. Den kan även vara med och samsas med övriga rätter under tacomiddagen, då samma tillbehör fungerar lika fint till chilin.
Styrkan bestämmer du själv, tillsätt bara mer chili för en hetare rätt.
Förutom rullen kan du använda dig av andra detaljer som behöver längre tid; såsom ytterlår, bogen och märgpipa. Om du vill ha en snabb rätt så går det även bra att använda köttfärs, då minskar du bara på all vätska.
Ingredienser:
1-1,5
kg
rulle
150 gram rökt sidfläsk
2 hela gul eller röd lök
2 stjälkar selleri
3-5 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 flaska öl
1-2 msk mald chili (här avgörs styrkan på vilken typ av chili du använder)
1 msk chipotlepaste (burken finns bland taco och tillbehör)
0,5-1 msk mald spiskummin
0,5-1 msk torkad oregano
1 st lagerblad
4 rutor mörk choklad, ca 70%
4-5 dl vatten
1 knippe färsk koriander
2
150 gram rökt sidfläsk
2 hela gul eller röd lök
2 stjälkar selleri
3-5 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 flaska öl
1-2 msk mald chili (här avgörs styrkan på vilken typ av chili du använder)
1 msk chipotlepaste (burken finns bland taco och tillbehör)
0,5-1 msk mald spiskummin
0,5-1 msk torkad oregano
1 st lagerblad
4 rutor mörk choklad, ca 70%
4-5 dl vatten
1 knippe färsk koriander
2
Gör så här:
- Skär köttet i bitar, cirka 2 x 2 cm stora. Skaka dem i mjöl så det täcker.
- Förbered övriga ingredienser genom att skära upp sidfläsket i bitar, liksom löken och sellerin.
- Hetta upp grytan, bryn köttet runt om.
- Tillsätt övriga ingredienser. Slå över ölen och fyll på med vatten så det täcker och några cm till.
- Lägg på locket och låt nu chilin sjuda ca 2 timmar. Rör om någon gång under tiden.
- Tag av locket och se hur konsistens är. Låt den sjuda utan lock för att reducera vätska, om du upplever den för blöt.
- Mot slutet drar du av grytan från värmen, rör ned några rutor mörk choklad. (Sedan kan du låta gästerna gissa den hemliga ingrediensen).
- Det är valfritt att tillsätta bönor i själva chiligrytan. Personligen anser jag att de är godare att servera separat.
- Färsk koriander!
- Servera bönorna som en egen rätt vid sidan av. Recept på det kommer inom snar framtid.
Goda tillbehör är:
- Nachochips
- Riven ost, förslagsvis cheddar
- Finhackad rödlök
- Crème fraiche eller gräddfil
- Guacamole
- Klyftor av lime
Tips! Passar fint i matlådan tillsammans med ris. Om det skulle bli något över.