Tradition, historia & kvalitet

Stora Ekeby Säteri drivs idag av oss, Fredrik och Susanne Esseen. Vi arbetar på ett hållbart och miljövänligt sätt som gynnar djur och natur och förhoppningsvis dig som kund.

Vi är den fjärde generationen som driver Stora Ekeby. Fredrik har lång erfarenhet av lantbruk och Susanne är leg. Djursjuksköterska med lång erfarenhet av djuromvårdnad. Tillsammans levererar vi lugnt uppfödda djur med en hög kvalitet på köttet. Bara gräsbetesdjur

Vi började vår bana med att sälja köttlådor men märkte snabbt att det var särskilda styckdetaljer som kunderna efterfrågade.  2012 renoverade vi vår Mangelbod på gården (Gårdens äldsta hus från 1600- talet). Vi öppnade en gårdsbutik och började sälja kött där. Ett år senare fick vi förfrågan om vi ville vara delaktiga i en nyöppnad saluhall i Västerås, Saluhallen Slakteriet. Där har vi har vårt eget Korvmakeri där vi tillverkar goda korvar och packar lådor.
Sedan sommaren 2024 sker all försäljning i Mangelboden, i hjärtat av gården.

DSC_0049

Djur & miljö

Vi bryr oss om våra djur och lägger därför stor vikt på deras välbefinnande. 

Djuren föds upp på ekologiskt vis vilket innebär att de endast äter obesprutat och ogödslat gräs. Största delen av året vistas djuren ute och växer långsamt. 

Alltid korta djurtransporter på max 10 mil, ca 1,5 h. Närproducerat kött är inte bara bra för djuren utan också bra för miljön. 

koikon

Vi låter allltid våra djur bli minst två år gamla innan de slaktas. Det gör att fettet kryper in i muskeln och ger ett marmorerat kött som är både gott och nyttigt. Djuren växer då även upp i en stressfri miljö.

Our Story

911:an har en kärleksaffär!

Stora Ekeby sommar

Strandängarna mellan 56:an och Åholmen är betade och vackert öppna ner mot Mellansundet. På få ställen är Mälarlandskapet så vackert och naturligt öppet som på Stora Ekebys marker.

Lite avvaktande rör sig den utspridda flocken med kor, kalvar och en hiskeligt kraftfull tjur, Ove, mot oss. En beige, stor kossa lösgör sig ur flocken och lufsar strävsamt rakt mot Susannes famn. Det är 911:an (syns på det gula plastmärket i örat) som har en lång kärleksrelation till husfrun på St Ekeby.

De andra kossorna vågar nu omsluta oss med sina varma kroppar. Det är djur, natur och ursprung som kryper inpå. Plötsligt står han där, alldeles intill, 780 kilo tjur, Ove. Varsamt, närmast ömsint slickar 911:an Susanne över kinderna och vänder endast en förströdd blick åt Ove.

Mangelboden Gårdsbutik

se-black-logo-tunn

Stora Ekeby Säteri
725 92  Västerås

Öppettider Mangelboden:

Lördag-Söndag: 11:00-16:00
Från och med 15 Augusti har vi öppet hela veckan.

 

Vad kan vi hjälpa dig med?
Var god ange ditt namn.
Var god ange ett meddelande.
Du måste acceptera villkoren.
kor-i-grupp