Märgpipa i höstgryta
2018-10-29
Svensk husmanskost för tankarna tillbaka till god vällagad mat som alla kan njuta av. Fördelen med att laga grytor är att de sköter sig själva, låt dem sjuda på låg värme under lång tid så får du garanterat en god rätt. Vi lagar oftast grytor under höst-och vintertid då det är mörkt och kallt ute. Vad passar väl bättre än att komma in och värmas av god, vällagad mat?
Märgpipa passar utmärkt till långkok, det är en styckningsdetalj från frambenet. Själva ordet märgpipa betyder från början benpipa med märg.
Här låter vi köttet samsas med rustika smaker, vi använder oss av höstens rotfrukter.
Ingredienser:
1
kg
märgpipa
3 hela morötter
1 hel gul lök
2 stycken palsternacka
1 bit rotselleri
3 klyftor vitlök
2-3 msk mjöl
2 msk tomatpuré
1-2 msk ox- eller kalvfond
1 flaska mörkt öl eller porter
1 helt lagerblad
timjan
smör och olja att steka i
salt och peppar
färsk persilja
3 hela morötter
1 hel gul lök
2 stycken palsternacka
1 bit rotselleri
3 klyftor vitlök
2-3 msk mjöl
2 msk tomatpuré
1-2 msk ox- eller kalvfond
1 flaska mörkt öl eller porter
1 helt lagerblad
timjan
smör och olja att steka i
salt och peppar
färsk persilja
Gör så här:
- Börja med att skapa din mis en place, samt stekpanna och en gryta.
- Tag fram köttet och skär det i tärningar, vilket är enklast att göra medans det är kallt.
- Skiva löken, krossa vitlöken, skär morötterna, rotsellerin och palsternackan i bitar.
- Hetta upp stekpannan, börja värm upp grytan. Lägg i en rejäl klick smör i stekpannan, samt någon matsked olja.
- Pudra mjöl över grytbitarna. (Ett enkelt sätt att få alla täckta är att skaka dem i en påse tillsammans med mjölet).
- Bryn köttet runt om, flytta över det till grytan.
- Bryn sedan löken och rotfrukterna, flytta även över dem i grytan.
- Skölj ur stekpannan med öl, slå det över grytan. Tillsätt vitlöken, tomatpurén och fond. Fyll på med vatten så det täcker allt.
- Krydda.
- Sätt på lock och låt sedan grytan sjuda en timme eller två. Du kan även låta den sjuda i ugnen under fler timmar.
- När grytan gått klart smakar du av den. Vill du ha en tjockare sås så reder du den ytterligare och låter den koka till önskad konsistens. Du kan även slå i en skvätt grädde för mildare smak.
- Klipp över färsk persilja vid servering.
- Serveras förslagsvis med kokt potatis eller ett gott ljust bröd att suga upp såsen med.
Tips! Grytan kan lagas dagen innan, värmas upp innan servering.