Kalops på högrev. Svensk husmanskost med anor från Kajsa Warg
2018-10-27
Svensk husmanskost som först beskrivs i Kajsa Wargs kokbok från 1755.
Kalops är härlig höst-och vintermat som vinner på att lagas i stor gryta, du kan servera den även dagen efter och dessutom få över till matlådor. Den går bra att frysa in.
Vi tillagar den på klassiskt vis, serverar den med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Ingredienser:
1
kg
högrev
1 hel gul lök
2 hela morötter
smör att steka i
1-2 msk mjöl (välj maizena för glutenfritt)
2 hela lagerblad
10-15 st kryddpepparkorn
3 st kryddnejlikor
3-4 hela morötter
1-2 msk ansjovisspad (om så önskas)
salt och peppar
1 hel gul lök
2 hela morötter
smör att steka i
1-2 msk mjöl (välj maizena för glutenfritt)
2 hela lagerblad
10-15 st kryddpepparkorn
3 st kryddnejlikor
3-4 hela morötter
1-2 msk ansjovisspad (om så önskas)
salt och peppar
Gör så här:
- Tag fram alla ingredienser och förbered din mis en place.
- Skär det i tärningar ca 2×2 cm medans det fortfarande är kallt. Det är lättare att skära det.
- Skala och hacka löken, skala morötterna och skär dem i slantar.
- Hetta upp smöret i din stekpanna, bryn köttet runt om.
- Lägg över köttet i en gryta.
- Fortsätt sedan att bryna lök, lägg över dem i grytan.
- Salta och peppra.
- Skölj ur stekpannan, slå över vätskan i grytan.
- Tillsätt vatten så köttet och grönsakerna täcks, tillsätt lagerblad, kryddpeppar och kryddnejlika. Ansjovisspad, om så önskas.
- Lägg på locket och låt grytan sjuda ca 45 min.
- Lyft på locket och lägg i morötterna.
- Låt grytan sjuda ytterliga ca 30 min.
- Red med mjöl eller maizena mot slutet tills du får en simmig konsistens.
- Smaka av och krydda.
- Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Tips! Kalops kan även lagas av fransyska.