Biff Stroganoff av ytterlår
2018-10-29
Ytterlåret är en detalj som butikerna gärna döper om till bl.a oxstek eller nötstek. Du kan även hitta det strimlat, i bitar eller skivor under namn som sjömansbiff, stroganoff, grytbitar eller wokkött. Oavsett namn så är ytterlår väldigt tacksamt att smaksätta med tydliga smaker som t.ex senap, kapris eller i sautéer som just stroganoff.
Allra bäst passar ytterlåret som mindre bitar eller strimlat i en gryta, vi har valt Biff Stroganoff.
Rätten har rötter i Ryssland, där den skapades av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg med den.
Ingredienser:
1
kg
ytterlår
2 hela gula lökar
2 klyftor vitlök
150 gram champinjoner
1,5 dl vitt vin
2-3 msk ox-eller kalvfond (från flaska)
3-4 dl vatten
2-4 msk dijonsenap
3-5 msk tomatpuré
3 dl crème fraiche
färsk persilja
smör och olja att steka i
salt och peppar
kokt ris till servering
2 hela gula lökar
2 klyftor vitlök
150 gram champinjoner
1,5 dl vitt vin
2-3 msk ox-eller kalvfond (från flaska)
3-4 dl vatten
2-4 msk dijonsenap
3-5 msk tomatpuré
3 dl crème fraiche
färsk persilja
smör och olja att steka i
salt och peppar
kokt ris till servering
Gör så här:
- Strimla köttet medans det fortfarande är kallt, var observant på hur fibrerna går.
- Strimla löken, skär svampen i skivor och krossa vitlöksklyftorna.
- Hetta upp stekpannan med smör och olja, stek köttet i omgångar. Viktigt att det får stekyta och inte blir kokt.
- Stek i omgångar om det inte får plats på en gång.
- Lägg tillbaka allt kött (om du ev lyft ur något).
- Tillsätt löken, låt den steka med så även den får färg.
- Slå över vinet och tillsätt övriga ingredienser.
- Låt din Biff Stroganoff koka ihop. Har du redan kokat riset?
- Mot slutet rör du ned crème fraiche och smakar av.
- Klipp över persiljan och servera med kokt ris. Kokt potatis går naturligtvis lika bra.