Rotfrukter och kött i mustig buljong
Köttet och den mustiga buljongen ger smak åt rotfrukterna och grytan. Du kan även reda den med maizena eller mjöl för en tjockare sås.
Vi har valt att behålla den goda buljongen för att doppa ett gott lantbröd i den.
En gryta som doftar ljuvligt medan den sjuder på spisen.
Ingredienser:
1 gul lök
1 röd lök
2 klyftor vitlök
2 stycken morötter
2 stycken palsternackor
0,5 liten kålrot
1 flaska mörkt öl
6 dl köttbuljong
2 msk ljus soja
2 stycken lagerblad
1 knippe timjan
3 msk smör att steka i
Valfri mängd salt och peppar efter smak
Gör så här:
Grytbitar är ett samlingsnamn på uppstyckat kött av olika detaljer. Välj förslagsvis mellan, högrev, märgpipa, ytterlår, innanlår och rulle.
Skär köttet i ca 3 x 3 cm stora tärningar. Förbered övriga ingredienser. Naturligtvis kan du tillsätta mer eller mindre rotfrukter, välj vad du tycker om.
Salta det lätt ca 15 minuter innan du börjar bryna på det.
Hetta upp en gjutjärnsgryta och en rejäl stekpanna, lägg en klick smör i vardera. Låt lökarna steka i grytan på medium värme medan du steker köttet i omgångar i stekpannan. Lyft över köttet i grytan allteftersom bitarna fått fin färg runt om.
Slå vatten i pannan, vispa ur alla goda smaker och häll över i grytan.
Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar. Krydda med färsk timjan.
Låt grytan sjuda under ca 1,5 timme. Smaka av.
Servera med ett gott rustikt bröd eller potatismos med vinbärsgelé och inlagd gurka.
Produkter i webbshoppen som passar till receptet
Ursäkta, vi kunde inte hitta några inlägg. Försök med en annan sökning.