recept-logo-vit2

Rostbiffen förvandlas till tjälknöl

En fin stek

Tjälknöl förknippas ofta med älgkött, men det går precis lika bra att laga den här fina rätten på nötkött. Använd rostbiff, fransyska eller ytterlår. Det fina med just tjälknöl är att du lägger det frysta köttet i ugnen, sedan sköter det sig själv medan du kan göra annat. Det är en perfekt rätt till buffe’, den blir väldigt saftig och behöver inte serveras varm.

Ingredienser:
1 kg rostbiff
1 dl salt
1 liter vatten
0,5 dl strösocker
2 hela lagerblad
10-15 stycken krossade svartpepparkorn
1-2 tsk torkad timjan
1-2 tsk torkad rosmarin

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 90°C. Lägg det djupfrysta köttet på galler (andra falsen nedifrån) med en plåt under.
  2. Låt stå i ugnen ca 8-10 timmar. Känn efter när köttet är så pass tinat att du kan sticka in en köttermometer. (Tiden beror bl.a på din ugn, om köttet var riktigt djupfryst. Använd alltid en bra köttermometer).
  3. Stek  till innertemperatur 60 ̶ 65° för rosa och 70° för genomstekt.
  4. Saltlagen.
  5. Blanda samman vatten, salt och kryddor till en lag. Lägg ner det varma köttet.
  6. Låt köttet dra i lagen ca 2 timmar. Ta upp köttet så att det inte blir för salt.
  7. Kyl köttet.
  8. Vid servering skivar du upp köttet i tunna skivor. Om du har en skärmaskin: Använd den.

Serveringsförslag! Tjälknöl serveras gärna med en rotfruktsgratäng eller potatisgratäng.
Tips! Använd eventuella rester som pålägg.

Produkter i webbshoppen som passar till receptet

Nötlådan

1,750 kr 

EKO gräsbetesdjur från Stora Ekeby.
Aberdeen Angus och Simmentalkorsningar.

recept-logo-foot4