Köttfärssås. En sås med varianter
2018-09-03
Köttfärssås.
Säg det och se vilken reaktion du får; de flesta av oss har en favorit när det kommer just den här såsen. Den kan göras enkel eller mer avancerad, helt efter tycke och smak.
Ett tips från oss är att låta något glas rödvin koka med och sedan servera den med tryffelcreme vid sidan av.
Tryffelcremen hittar ni bland våra delikatesser i systerbutiken Ost och Sill & lite till, länk här.
Ingredienser:
500
gram
nötfärs
1 hel gul lök
50 gram tärnat sidfläsk
4 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater à 400 g
2 msk tomatpure
1 msk kalv-eller oxfond
salt och peppar efter smak
1-3 tsk torkad oregano, basilika
1 hel gul lök
50 gram tärnat sidfläsk
4 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater à 400 g
2 msk tomatpure
1 msk kalv-eller oxfond
salt och peppar efter smak
1-3 tsk torkad oregano, basilika
Gör så här:
- Förbered din mis en place, plocka fram allt du behöver.
- Finhacka löken. Riv eller finhacka vitlöken.
- Hetta upp en rejäl stekpanna, klicka i smör och tillsätt olja.
- När fettet stannat av (du känner en något nötig doft, det har tystnat i pannan) börjar du med att steka sidfläsket. Tillsätt sedan köttfärsen samt övriga ingredienser.
- Löken steks med fördel i en separat panna.
- Tillsätt löken och vitlöken i såsen, samt ett par matskedar vatten (och vin, om så önskas).
- Smaka av med salt, peppar och kryddor.
- Låt köttfärssåsen sjuda, njut av doften och koka under tiden din spagetti.
- Häll inte av allt pastavatten, spara någon deciliter. Det hjälper till att binda köttfärssåen vid spagettin.
- Blanda samman och servera med nyriven Parmesanost. Ni finner den i vår delikatessbutik Ost och Sill & lite till, länk här.
Tips! Bjud tryffelcreme till vid servering.