Boeuf Bourguignon. Köttgryta i rödvin.
Köttgrytor kan varieras i det oändliga; allt från den klassiska boeuf bourguignon enligt legenden Julia Childs, till vår svenska husmanskost som t.ex kalops.
Boeuf bourguignon förklaras enklast med ”köttgryta i rödvin med rökt sidfläsk, lök och champinjoner”. Den vinner på att serveras dagen efter du tillagat den, och blir det något över så smakar den fantastiskt gott även degarna efter!
Grytan tillagas och serveras gärna ur en gedigen gjutjärnsgryta. Du kan nöja dig med ett glas gott rödvin och brytbröd till, avnjut den långsamt. Sug upp den goda såsen med brödet.
Önskar du fler tillbehör, rekommenderar jag potatismos till. Samt haricots verts.
Här kan du välja mellan våra fina grytbitar, högreven eller fransyskan.
Ingredienser:
100 gram rökt sidfläsk (finns hos Stora Ekeby Kött i Saluhallen Slakteriet, Västerås)
1 hel skivad morot
1 hel skivad gul lök
salt och peppar att krydda köttet med
1-2 msk vetemjöl
6-7 dl fylligt ungt rödvin
5-7 dl mörk oxbuljong (blanda fond med vatten)
1-2 msk tomatpuré
3 klyftor krossad vitlök
2 tsk timjan
1 helt lagerblad
20-25 små ökar
450-500 gram champinjoner
smör och olja att steka i
1 knippe persilja
Gör så här:
- Förbered din mis en place. Sätt ugnen på ca 150-175°C.
- Du behöver både en rymlig gjutjärnsgryta och en rejäl stekpanna.
- Låt köttet bli rumstempererat.
- Skär upp sidfläsket i bitar. Löken i skivor. Krossa vitlöksklyftorna.
- Hetta upp stekpannan och låt grytan värmas upp långsamt.
- Börja med att steka sidfläsket. Tag upp det och lägg det på ett fat.
- Torka av köttet om det är fuktigt. Stekytan blir alltid bättre.
- Lägg i en klick smör eller häll i lite olja i baconfettet, låt det hettas upp.
- Bryn några bitar åt gången av grytbitarna. Lyft upp och lägg dem på ett fat.
- Bryn moroten och löken.
- Skölj ur din stekpanna.
- Hetta upp stekgrytan.
- Lägg i en rejäl klick smör, slå i ett par matskedar olja.
- Pudra över mjöl över köttbitarna, skaka om dem så det täcker.
- Lägg nu ned köttet först, låt det få brynas om i smöret innan du tillsätter löken och moroten.
- Krydda med salt och peppar.
- Slå på vin, tillsätt resten av ingredienserna. På med locket.
- In med grytan i ugnen, placera den långt ned (andra falsen nedifrån).
- Härifrån sköter den sig själv, du kan nu njuta av dofterna som snart tränger fram.
- Om du inte vill använda ugn så går det naturligtvis bra att låta grytan puttra på spisen.
- Låt grytan sjuda sakta ett par timmar, det brukar ta 3-4 timmar beroende på hur varm ugn du har.
- Under tiden förbereder du champinjonerna och smålökarna.
- De små lökarna skall helst bräseras i mörk buljong, men det går precis lika bra att steka dem länge på svag värme, sedan tillsätta lite av buljongen från grytan.
- Champinjonerna skärs i kvartar och smörsteks.
- När grytan början kännas färdig tar du ut den, lyfter ur köttet med en hålslev.
- Sila fonden/såsen i grytan genom en finmaskig sil, ned i en rymlig kastrull.
- Sjud såsen tills den fått den konsistens du vill ha.
- Smaka av den.
- Lägg tillbaka köttet i såsen.
- Överst placerar du de små lökarna och champinjonerna.
- Klipp över persilja.
- Ställ fram grytan med dina tillbehör, häll upp ett glas gott rödvin och njut av en klassisk rätt (och allt beröm du får).
Serveringsförslag! Ett gott, ljust brytbröd att suga upp såsen med.